ČO SI MUSÍTE PREČÍTAŤ O SVADOBNOM MOTÝLIKU

Svadobné motýliky sú klasickým a sofistikovaným doplnkom, ktorý dodáva formálnemu alebo zábavnému svadobnému odevu punc elegancie. Či už ste ženích, družba alebo hosť, motýlik je dôkazom. S toľkými rôznymi štýlmi a spôsobmi uviazania motýlika sme dali dohromady všetko, čo potrebujete na informovaný výber vášho nákrčníka a doplnkov. Začnime s typmi uzlov s motýlikom a ich relevantnými príležitosťami.

POKYNY NA MOTÝLIKA

ako uviazat motilik - navod

KLASICKÝ UZOL

Tento uzol je najjednoduchší spôsob viazania motýlika. Klasický uzol motýlika je tenký a symetrický variant, ktorý sa ľahko učí a je ideálny pre začiatočníkov, pričom poskytuje vzhľad spojený so sofistikovanosťou a eleganciou.

Tento všestranný motýlik sa dá nosiť na formálnych svadbách a uvoľnenejších oslavách. Noste klasický uzol s golierom podľa vlastného výberu, od tradičných špičiek krídel až po modernejšie roztiahnuté goliere, a k formálnym smokingom, európskemu strihu alebo modernejším oblekom.

UZOL “BODLIAK”.

Jedinečná a štýlová variácia tradičného motýlika, tento uzol je tiež známy ako „motýľ“ a uprednostňuje sa širšia látka v rozsahu od 2,5 do 3 palcov. Kľúčom k dosiahnutiu tohto tvaru je potiahnuť strednú slučku mierne dopredu a zároveň upraviť veľkosť slučiek na oboch stranách. Výsledkom je motýlik, ktorý má výrazný vzhľad, pričom jedna strana pripomína tvar motýľa alebo bodliaka. Je to odvážny a jedinečný štýl, ktorý dokáže dodať každému formálnemu outfitu kúsok osobnosti a šmrncu.

 

UZOL “NETOPIERIE KRÍDLO”. 

Netopierí uzol je tiež známy ako rovná kravata a je to jedinečný a moderný uzol so širším rozpätím cez krk a nezvýšenými koncami. Je ideálny pre tých, ktorí chcú modernejší vzhľad. Uzol motýlika Batwing, ako jedinečná a štýlová variácia tradičného uzla motýlika, je považovaný za odvážnu a netradičnú voľbu. 

 

UZOL “VICTORIA”.

Tento zložitejší uzol vytvára veľkú a symetrickú mašľu, podobnú vzhľadu kravaty. Je pomenovaný po kráľovnej Viktórii a je ideálny pre tých, ktorí chcú formálnejší vzhľad.

 

AKO SI VYBRAŤ VZHĽAD SVADOBNÉHO MOTÝLIKA

Pri výbere svadobného motýlika je najdôležitejšie zvážiť celkový štýl vašej svadby. Svadba s čiernou kravatou si vyžaduje formálnejšieho motýlika, ako je čierny hodvábny motýlik, zatiaľ čo neformálnejšia svadba môže vyžadovať uvoľnenejšieho, farebnejšieho motýlika alebo modernejšiu látku. Je t

Keď už ste si vybrali perfektnú látku na svadobného motýlika, je čas naučiť sa ho viazať. Odporúčame pozrieť si video alebo nominovať kamaráta, ktorý vám kravatu uviaže.

Ak ste pripravení ísť sami, poďme vytvoriť krásneho motýlika! Postupujte podľa týchto jednoduchých pokynov na motýliky krok za krokom. Najprv si kravatu omotajte okolo krku tak, aby jedna strana bola o niečo dlhšia ako druhá. Aby sa kravata príliš neuvoľnila, pritlačte obe strany k sebe na krk. Vytvorte voľný uzol tak, že vezmete jednu stranu a prenesiete ju za druhú. Vezmite kratšiu stranu a prehnite ju doľava a potom doprava, čím vytvoríte medzi goliermi tvar motýlika. Potom prehoďte dlhšiu stranu cez preloženú kratšiu stranu. Každou rukou uchopte jedno z „krídel“ motýlika a pomocou dlhšej strany vytvorte uzol tak, že ho vezmete za prvý uzol, ktorý ste urobili, dole a cez prvý. Nakoniec usporiadajte obe strany symetricky, aby ste dokončili svojho motýlika.

PREČO NOSIŤ NA SVADBU MOTÝLIKA?
Počiatky motýlikov ako súčasti obľúbeného svadobného odevu možno vystopovať už v 17. storočí, kedy ich nosili bohatí európski šľachtici. Pôvodne boli vyrobené z hodvábneho plátna a nosili sa ako nevyhnutná súčasť formálneho odevu. Svadobný motýlik sa stal populárnym v Spojených štátoch na začiatku 20. storočia a zostáva populárnym vzhľadom.

Motýliky majú nadčasovú a klasickú príťažlivosť; nikdy nevyjdú z módy, vďaka čomu sú vynikajúcou voľbou pre každú svadbu. Výber motýlika na svadbu je spôsob, ako prejaviť úctu k tejto príležitosti a zároveň predviesť svoj osobný vkus a eleganciu.

 

JE VHODNÉ NOSIŤ NA SVADBU VOPRED UVIAZANÉHO MOTÝLIKA?
Áno, ale záleží na formálnosti svadby. S najväčšou pravdepodobnosťou si nikto nevšimne, či je váš motýlik vopred uviazaný a výber je na vás. Vopred uviazané motýliky sa často považujú za menej formálne ako motýliky uviazané samostatne. Motýliky so sponou, vynájdené v 50. rokoch 20. storočia, boli vítaným komfortom a v súčasnosti sa kravata s klipom ľahko používajú, ale motýlik s vlastným viazaním môže byť sebavedomejší a elegantnejší.

Vopred uviazaného motýlika voľte na ležérnejšiu udalosť a samoviazanie na veľkolepejšiu príležitosť. Väčšina obchodov s pánskym oblečením, ktoré predávajú motýliky, ponúka oboje a dokáže vás naučiť klasický uzol motýlika, aby ste si v deň akcie boli istí.

Ak si nie ste istí formálnosťou svadby, buďte opatrní a oblečte si motýlika s vlastným uviazaním.

 

NÁVOD NA VIAZANIE MOTÝLIKA
Aby ste si boli istí pri viazaní motýlika, prečítajte si a sledujte sprievodcu svadobným motýlikom, a keď zvládnete tieto pohyby, vyzvite sa, že si motýlika uviažete desaťkrát. Tým sa uzamkne vaša svalová pamäť a zistíte, že si dokážete sami zaviazať motýlika na dlhé roky.

Motýlik ako vodiť bude chvíľu trvať, kým sa vstrebe, a vaše prvé pokusy môžu byť všetky prsty a palce, ale pri treťom použití motýlika by ste mali mať pocit, že zvládnutie prístupu je na dosah!
— Alex, odborník na svadbu

Dobrý nápad je absolvovať niekoľko cvičných jázd s motýlikom. Budete chcieť trénovať hneď, ako si vyberiete štýl košele a uzla. Aby ste čo najlepšie pochopili, ako bude motýlik vyzerať, musíte si nacvičiť golier košele, ktorý budete mať na podujatí. Mnohí muži radšej požiadajú kamarátku, aby im uviazala motýlika, alebo ak sa dávajú pred svadbou ostrihať, požiadajú svojho holiča, aby vám motýlika uviazal.

 

VYZERÁ MOTÝLIK DOBRE S BOUTONNIÉROU?
Áno. Nosenie motýlika doplneného kvetom gombíkovej dierky je vkusný vzhľad, ktorý môže pozdvihnúť štýl a tému svadby. Často gombíkovú dierku nosia ženích a družba alebo svadobná hostina. Výber spojenia gombíkovej dierky s motýlikom predstavuje luxusný vzhľad. Pre svadobných hostí je bežnejšie spojiť motýlika so zodpovedajúcim vreckovým.

“Motýlik a gombíková kvetina sú klasickou a nadčasovou kombináciou pre ženícha a družbov. Motýlik je sofistikovaným a formálnym doplnkom, ktorý dodá nádych elegancie akémukoľvek svadobnému oblečeniu. Na rozdiel od toho, kvet gombíkovej dierky dodá šmrnc farby a osobnosť k ženíchovmu outfitu.“
— Uzol

Využite možnosť zladiť svadobné farby pánskeho oblečenia výberom boutonniere , ktoré dopĺňa farbu motýlika . Vyberte si farby v rovnakej rodine, ako je základná farba boutonniere a odtieň motýlika. Zvážte aj materiál motýlika, aby ste sa uistili, že boutonniere má koordinačný prvok , ako napríklad hodváb v usporiadaní s gombíkovou dierkou, aby ladil s hodvábnym motýlikom .

Pre väčšiu sofistikovanosť môžete zladiť alebo kontrastovať štýl motýlika a boutonniere, ako napríklad spojenie čierneho hodvábneho motýlika s boutonniérou s bielymi kvetmi . Okrem toho dbajte na to, aby veľkosť motýlika a motýľa bola úmerná a primeraná formálnosti udalosti. Napríklad klasický čierny motýlik a tradičná kvetinová boutonniere na formálnu príležitosť alebo moderný motýlik a gombíková dierka z divokých kvetov na neformálnejšie udalosti.

“Motýlik a kvet s gombíkovou dierkou môžu byť pre niektoré páry, ktoré uprednostňujú uvoľnenejší a modernejší vzhľad, príliš formálne a tradičné.”

ALTERNATÍVNE DOPLNKY K SVADOBNÝM NÁKRČNÍKOM
Pre tých, ktorí hľadajú alternatívy k motýliku, existuje niekoľko možností. Jednou populárnou alternatívou je kravata, menej bežný typ kravaty, ktorý sa zvyčajne nosí k obleku alebo smokingu. Ďalšou alternatívou je štandardná kravata, ktorú je možné nosiť vo vami zvolenom štýle, látke, vzore a farbe, aby zodpovedala téme svadby.

 

KRAVATA
Kravata je rafinovanejšia verzia bežnej kravaty. Nákrčníky, zvyčajne vyrobené z hodvábu alebo iných luxusných materiálov, sú skvelou alternatívou k motýliku pre tých, ktorí chcú nenápadnejší, no očarujúci vzhľad. Dajú sa nosiť v rôznych štýloch a farbách, aby ladili s témou svadby a môžu dodať punc elegancie akémukoľvek spoločenskému oblečeniu. Slovo „kravata“ je odvodené od à la croate — v štýle kráľovských Chorvátov – slávneho vojenského pluku. Zvážte usporiadanie kravát regentstva, Maharatta, Napoleona alebo ‘poštového trénera’.

návod ako uviazat kravatu

ŠTANDARDNÁ KRAVATA NA KRK
Ďalšou alternatívou k motýliku je štandardná kravata. Kravaty sa dodávajú v širokej škále štýlov, šírok a farieb, takže je ľahké nájsť ten, ktorý zodpovedá téme svadby. Vyskúšajte uzol „polovičný Windsor“ alebo „plný Windsor“. Alebo si prečítajte nášho sprievodcu svadobnými kravatami nižšie, kde nájdete ďalšie nezvyčajné svadobné uzly.

Nicky uzol je zložitý kravatový uzol, ktorý vytvára objemnejšiu a súmernejšiu mašľu. Kráľ Edward VIII (láskavo známy ako Nicky) bol známy svojim štýlom a citom pre módu. Často ho bolo vidieť nosiť jedinečnú kravatu s väčším a súmernejším uzlom, ktorý sa stal známym ako Nicky Knot. Slávny trendsetter, nosil tento uzol na mnohých verejných vystúpeniach a pomohol k tomu, aby sa uzol stal slávnym a široko populárnym.
Prattov uzol, tiež známy ako Shelbyho uzol, je symetrický a prilieha blízko goliera. Vyznačuje sa úhľadným, čistým vzhľadom. Uzol Pratt je všestranný a možno ho nosiť s košeľami, smokingmi a oblekmi podľa vlastného výberu. Je to dobrá voľba pre tých, ktorí chcú naleštený, dobre zladený vzhľad, ktorý nie je príliš okázalý.
Uzol Victoria je zložitejší uzol, podobný vzhľadu kravaty. Je pomenovaný po kráľovnej Viktórii a je ideálny pre tých, ktorí chcú formálnejší vzhľad.

Cibuľový uzol (AKA uzol ruže) je jednoduchý, ľahko sa viaže. Je ideálny pre tých, ktorí chcú decentnejší vzhľad. Začnite s klasickým uzlom, potom utiahnite, aby ste zmenšili veľkosť. Ideálne pre štíhly vzhľad alebo úzku kravatu.
Ak uvažujete o zložitejšom uzle, možno je pre vás vhodný uzol „Plattsburgh“, „St Andrew“, „Merovingian“ alebo „Hanover“. Všetky tieto uzly sa považujú za pokročilé. Ich viazanie si vyžaduje čas a prax, ale môže pridať nápadný tón na formálne udalosti.

VRECKOVÉ NÁMESTIE
Vreckový štvorec môže byť skvelou alternatívou k svadobnému motýliku pre ležérnejší vzhľad a vyzerať skvele s otvoreným golierom. Vreckové štvorčeky sú malé kúsky látky, ktoré sa poskladajú a vložia do náprsného vrecka obleku alebo smokingu. Môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, vrátane hodvábu, bavlny alebo ľanu, a prichádzajú vo viacerých farbách a vzoroch. Vreckové štvorčeky sú skvelým spôsobom, ako dodať vášmu svadobnému oblečeniu nádych farby a osobitosti.

LAPEL PIN

Predpokladajme, že chcete dodať svojmu svadobnému oblečeniu nádych osobnosti, no chcete sa sústrediť na pár? Riešením, ktoré potrebujete, môže byť špendlík do chlopne, ktorý dodáva nádych sofistikovanosti a elegancie. Špendlíky do chlopne sa dodávajú v širokej škále materiálov, štýlov a veľkostí, vrátane kovu, skla a smaltu. Zvážte dedičný alebo vintage špendlík vyrobený z drahých kovov, kvetov alebo peria alebo začiatočné / monogramové špendlíky do klopy.

 

 

ŠÁL NA KRK

Nosenie šatky ako doplnku outfitu môže dodať nádych okázalej sofistikovanosti. Zvážte formálnosť svadby a celkový štýl udalosti, aby ste sa rozhodli, či je šatka na šaty vhodná. Vyskúšajte bielu hodvábnu šatku s klasickým čiernym smokingom, hodvábnu šatku v neutrálnej farbe, ako je námornícka alebo sivá, ktorá dodá obleku či športovému kabátu punc elegancie, alebo vzorovanú šatku, ako je paisley alebo pléd, pre nádych farby a osobnosti.

Šatka môže byť vynikajúcou voľbou pre jesennú alebo zimnú svadbu, ktorá dodá teplo. Zatiaľ čo ľahký ľanový alebo bavlnený šál môže byť perfektným doplnkom na letnú svadbu vonku.

 

AKO SPOJIŤ VZHĽAD

Zladené doplnky sú vynikajúcou voľbou pre formálnejšiu svadbu, pretože vytvárajú súdržný a uhladený vzhľad svadobnej hostiny. Napríklad, ženích a mládenci môžu mať všetci rovnaký štýl a farbu motýlika, vrecka alebo podväzkov. To vytvára pocit kontinuity vo vzhľade svadobčanov, čo môže byť obzvlášť dôležité pre fotografie.

Doplnkové doplnky sú vynikajúcou možnosťou pre poloformálnu alebo neformálnu svadbu. To znamená, že ženích a mládenci môžu nosiť podobné, ale nie totožné doplnky, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Napríklad, ženích a mládenci môžu nosiť kravatu rovnakej farby, ale s rôznymi vzormi alebo textúrami. To vytvára súdržný vzhľad a zároveň nechá vyniknúť jednotlivé osobnosti.

Kontrastné doplnky sú ďalšou výbornou možnosťou na ležérnejšiu alebo netradičnú svadbu. To umožňuje ženíchovi a mládenci vyjadriť svoj štýl pri zachovaní súdržného vzhľadu. Napríklad, ženích môže nosiť motýlika, zatiaľ čo mládenci nosia štandardné kravaty, alebo ženích môže nosiť vreckovku, zatiaľ čo mládenci nie. To vytvára pocit rozmanitosti a individuality vo vzhľade svadobčanov, čo sa môže hodiť najmä na uvoľnenejšiu alebo netradičnú svadbu.

PÁČI SA VÁM TENTO PRÍSPEVOK? ZDIEĽAJ TO!